top of page
  • maureenlinssen

Wat is Reiki?

Bijgewerkt op: 19 sep. 2023

Introductie tot Reiki

Reiki is een oude Japanse genezingsmethode die gebaseerd is op het overdragen van universele levensenergie. Het woord "Reiki" is samengesteld uit twee Japanse termen: "Rei" betekent universeel en "Ki" verwijst naar de levensenergie die in alle levende wezens stroomt. Reiki is een holistische benadering die gericht is op het herstellen van de balans in het lichaam, de geest en de ziel. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Reiki precies is en hoe het werkt.


Akasha reading healing reiki kroniek

Hoe werkt Reiki?

Reiki werkt door de beoefenaar als een kanaal te laten fungeren voor de universele levensenergie. Deze energie stroomt door energiekanalen in het lichaam, die ook wel meridianen worden genoemd. Tijdens een Reiki-behandeling plaatst de beoefenaar zijn handen op specifieke posities op het lichaam van de ontvanger, waardoor de energie kan stromen naar waar het het meest nodig is. Reiki kan ook op afstand worden gegeven, waarbij de beoefenaar de energie naar een persoon, situatie of plaats kan sturen, ongeacht de fysieke afstand.


De voordelen van Reiki

Reiki biedt tal van voordelen voor zowel de fysieke als de emotionele gezondheid. Een van de belangrijkste voordelen is ontspanning en stressvermindering. Reiki helpt het lichaam en de geest te kalmeren, waardoor spanning en angst worden verminderd. Daarnaast bevordert Reiki het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het stimuleert het natuurlijke genezingsproces en ondersteunt het immuunsysteem. Reiki kan ook verlichting bieden bij fysieke en emotionele pijn, waardoor het welzijn en de kwaliteit van leven verbeteren.


Reiki-behandelingen

Tijdens een Reiki-behandeling worden verschillende handposities gebruikt om de energie over te dragen naar de ontvanger. De beoefenaar plaatst zijn handen zachtjes op verschillende delen van het lichaam, zoals het hoofd, de nek, de borst, de buik en de ledematen. Elke positie wordt een paar minuten vastgehouden, waardoor de energie kan stromen en blokkades kunnen worden opgeheven. Reiki kan ook op afstand worden gegeven, waarbij de beoefenaar de energie visualiseert en stuurt naar de persoon die behandeld wordt, ongeacht hun locatie.


Reiki als holistische benadering

Reiki wordt beschouwd als een holistische benadering van genezing, omdat het gericht is op het in balans brengen van geest, lichaam en ziel. Door de energie te laten stromen en blokkades op te heffen, helpt Reiki om de harmonie en vitaliteit te herstellen. Het wordt vaak gebruikt als een aanvullende therapie naast conventionele medische behandelingen.


Reiki kan ook helpen bij spirituele groei en bewustwording, waardoor mensen meer verbonden raken met hun innerlijke zelf en de wereld om hen heen.


Reiki en wetenschap

Hoewel Reiki als een alternatieve geneeswijze wordt beschouwd, is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat de effecten ervan onderzoekt. Verschillende studies hebben aangetoond dat Reiki significante verlichting kan bieden bij pijn, angst en depressie. Hoewel de precieze werkingsmechanismen nog niet volledig begrepen zijn, wordt gesuggereerd dat Reiki de afgifte van endorfines stimuleert, het parasympathische zenuwstelsel activeert en het energieveld van het lichaam beïnvloedt.


Reiki-training en certificering

Om Reiki te beoefenen en anderen te behandelen, is het belangrijk om een opleiding en certificering te volgen. Reiki-training omvat meerdere graden, waarbij elke graad nieuwe technieken en kennis introduceert. Het is essentieel om getraind te worden door een gekwalificeerde Reiki-master die ervaring en expertise heeft in het beoefenen en onderwijzen van Reiki.


Reiki in het dagelijks leven

Reiki kan ook worden toegepast in het dagelijks leven. Daarnaast wordt Reiki steeds vaker geïntegreerd in gemeenschappen en ziekenhuizen, waar het wordt gebruikt als ondersteunende therapie bij verschillende gezondheidsproblemen.


Veelgestelde vragen over Reiki

1. Wat is het verschil tussen Reiki en andere energiehelingen?

Reiki maakt gebruik van specifieke handposities en technieken om de energie door te geven, terwijl andere energiehelingen mogelijk verschillende benaderingen en methoden gebruiken.


2. Is Reiki een religie?

Nee, Reiki is geen religie. Het is een spirituele praktijk die openstaat voor mensen van alle religieuze achtergronden.


3. Kan Reiki schadelijk zijn?

Nee, Reiki is over het algemeen veilig en heeft geen schadelijke bijwerkingen. Het kan echter zijn dat sommige mensen tijdens of na een behandeling emotioneel of fysiek reageren, wat een normaal onderdeel kan zijn van het genezingsproces.


4. Moet ik in Reiki geloven voor het effectief te laten zijn?

Nee, geloof in Reiki is niet vereist voor de effectiviteit ervan. De energie stroomt ongeacht iemands overtuigingen.


5. Kan iedereen Reiki leren?

Ja, Reiki kan door iedereen worden geleerd. Er zijn geen specifieke voorwaarden of vaardigheden vereist. Het enige wat nodig is, is de bereidheid om te leren en de energie te ervaren.


Conclusie

Reiki is een krachtige genezingsmethode die gericht is op het herstellen van de balans in het lichaam, de geest en de ziel. Het werkt door de universele levensenergie door te geven en blokkades op te heffen, wat resulteert in ontspanning, stressvermindering en bevordering van het zelfgenezend vermogen. Reiki kan worden toegepast in verschillende aspecten van het leven, van zelfbehandeling tot integratie in ziekenhuizen en gemeenschappen. Hoewel de wetenschappelijke verklaringen nog niet volledig zijn begrepen, groeit het bewijs voor de effectiviteit van Reiki. Als je geïnteresseerd bent in het leren van Reiki, zoek dan een gekwalificeerde Reiki-master die je kan begeleiden op dit mooie genezingspad.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page